Sanford Meisner Oyunculuk Tekniği Nedir?

Sanford Meisner tarafından geliştirilen Meisner Oyunculuk Tekniği; oyuncuların duygu ve davranışlarını, doğal ve içgüdüsel olarak ifade etmelerine odaklanan bir oyunculuk metodudur.

Meisner Tekniği, bir dizi egzersiz ve etkinlikle öğretilir ve bu egzersizler genellikle oyuncuların birbirleriyle etkileşime girdikleri, tekrara dayalı diyaloglar içerir. Bu tekrarlar, oyuncuların içinde bulundukları anın duygusal durumunu yansıtmalarına ve daha gerçekçi bir şekilde tepki vermelerine yardımcı olur.



Meisner Tekniği’nin Temeli

Geçmişten bugüne oyunculukla ilgili birçok metod ileri sürülmüştür. Kendisinden sonraki oyunculuk çalışmalarını etkilemesi açısından Stanislavski Yöntemi çok önemlidir

1900’lü yılların başında yaptığı çalışmalarla kendisinden sonra gelenler için bir ekol olan Stanislavski, oyunculuk yöntemini gerçekçi oyunculuk anlayışından yola çıkarak oluşturmuştur. Dünya tiyatrosundan pek çok önemli isim, kendi oyunculuk yaklaşımını Stanislavski’nin çalışmalarından ilham alarak ortaya koymuştur. Bu isimlerin temsilcilerinden biri de Sanford Meisner’dir.



Sanford Meisner Kimdir?

Sanford Meisner, Amerikalı aktör ve oyuncu koçudur.

Tiyatro kariyerine Broadway'deki oyunculuk çalışmalarıyla başlamış, New York'ta "The Group Theatre" adlı tiyatro grubunda çalıştığı dönemde büyük başarı elde etmiştir.
Bu grup; tiyatro dünyasında “Realizm” hareketini başlatan grup olarak bilinir ve Amerikan tiyatrosunun dönüm noktası kabul edilir.

Oyunculuk kariyeri boyunca birçok ünlü isimle çalışan Meisner, Grup Tiyatrosu'nda da metod oyunculuğunun öncüsü Lee Strasberg ve Stella Adler ile birkaç yıl çalıştıktan sonra The Neighbourhood Playhouse’a katılmış, tekniğine ilişkin çalışmalarını 1936-1989 yılları arasında burada sürdürmüştür.

Meisner Tekniği’nin evi olarak anılan The Neighborhood Playhouse’daki çalışmalarını, 1990 yılında emekli olana kadar aktif şekilde devam ettirmiştir.



Meisner Oyunculuk Tekniği’nin Ortaya Çıkışı

“Oyunculuğun temeli, yapmanın gerçekliğine dayanır.”

Sanford Meisner’in oyunculuk tekniğinin, Grup Tiyatrosu’nda filizlendiği,
The Neighborhood Playhouse’da oyunculuk eğitmenliği yaptığı yıllar boyunca ise, bugün anlatılan ve öğretilen yöntem haline geldiği söylenebilir.

Oyuncuyu ‘an’da kalmaya, planlı hareketten uzaklaşmaya ve dürüst davranmaya zorlar.



Meisner Oyunculuk Tekniği Kullanan Oyuncular Kimlerdir?

Diane Keaton ve Grace Kelly Meisner’in mezun ettiği kişiler arasındadır.

Hollywood yıldızlarından Meisner Tekniği’ni kullanan oyuncular arasında;
Sandra Bullock, Tom Cruise, Robert Duvall, Gregory Peck, Amy Schumer ve Timothée Chalamet yer alıyor.